Op 22 april vertelde onze gast Co van Ingen tegen Leo Klaassen, verslaggever bij De Gelderlander: “Echt, er lopen hier tachtig engelen rond. Als ik op mijn knopje druk, komen ze aanvliegen. Ik wil ze de hemel in prijzen. Die zorg kwam ik tekort. Nu kunnen mijn kinderen mijn huis mooi opruimen”. Hij zit in zijn kamer. De televisie staat aan, en zangkanarie Peter hupt door zijn kooitje. “Hij zingt niet veel, hij moet nog wennen”, zegt van Ingen. Zelf is hij na nog geen twee weken al helemaal op zijn plek. Foto’s aan de muur herinneren aan het leven dat hij leidde. De salontafel heeft hij ook van huis meegenomen. Begin deze maand ging het opeens beroerd met Co. Longfibrose heeft hij al jaren, maar hij kon plots amper meer op zijn benen staan. Hij ging zichzelf verwaarlozen, zegt hij zelf. De dokter zei dat hij niet lang meer te leven had. Of hij misschien naar die nieuwe hospice in Wijchen wilde? “Ik zei: graag! Ik kan toch niet alles van mijn kinderen verwachten. Die moeten ook gewoon werken”.  Over het eten kan hij maar niet uit. Dat maakt een kookclubje van vrijwilligers thuis klaar. “Ik kan uit die map kiezen wat ik wil. En toen ik laatst zin had in nasi, maakte een vrijwilligster gewoon een hele pan voor mij klaar. En witlof met ham en kaas heb ik al gehad, en vanavond macaroni”.

Zijn verzorgers maken praatjes met hem, laten hem vakantiefoto’s zien: “Ik blijf nog even, hoor. Hier ben ik de koning”.

gast3

Foto gemaakt door Theo Peeters Fotografie.